Sunday

Buat Duit Dengan Youtube

Terdapat pelbagai cara untuk menjana pendapatan di internet.Salah satunya melalui Youtube.Youtube merupakan medium untuk orang ramai berkongsi video dan menonton video di internet.Selain Youtube terdapat banyak lagi video site lain seperti Metacafe,DailyMotion,Veoh,MySpaceTV,Break,MegaVideo dll.

Bagaimanapun untuk menjana wang dengan Youtube?
Jana wang melalui Youtube dengan menjadi Youtube Partner.Youtube Partner ini membenarkan kita meletakkan iklan seperti Google Adsense di video dan seperti biasa kita mendapat bayaran apabila penonton klik pada iklan tersebut.Program ini available untuk sesetengah negara sahaja dan tak semua layak menjadi Youtube Partner.

Dengan Youtube juga kita dapat promote laman web/blog dengan meletak link di bahagian description. Semestinya  movie yang dibuat adalah yang mendapat perhatian ramai seperti funny movie ataupun berkaitan niche web/blog kita.Di web/blog tersebut,tentulah mempunyai produk-produk affiliates yang dicadangkan.Mungkin salah beberapa pengunjung datang dari Youtube akan membelinya. Siapa tahu?

Selain tu,kita juga boleh menyertai program-program seperti Clickbank,CJ,PayDotCom dan lain-lain.Cari produk-produk terbaik untuk dipromote.Setelah mendapat produk tersebut,kita boleh cari buat movie berkaitan produk itu ataupun cari sahaja movie tersedia di Youtube yang berkaitan.Lebih bagus letak video berkaitan produk yang dipromosi seperti bagaimana untuk menggunakan produk.Jangan lupa letak link di bahagian description.Mana tahu mungkin ada yang tersangkut.

Selain mempromosikan produk Clickbank etc.kita juga boleh promosikan produk Amazon.Terlebih dahalu kita perlu jadi Amazon Ascociates.Pilih mana-mana produk yang bagus dan hasilkan atau dapatkan video-video berkaitan dan letak di Youtube.Sebenarnya Youtube adalah medium untuk mempromosi pelbagai perniagaan, bukan sahaja online business,tapi offline business.

Bagaimana untuk menarik ramai penonton?

Macam juga movie lain,filem yang nampak best mesti ramai penonton.Di Youtube, buat sedikit kajian keyword cari tajuk-tajuk video yang mendapat perhatian...apa yang saya nampak funny movie sememangnya mendapat view yang tinggi walaupun video yang sama diupload oleh ramai orang. Video yang mendapat view tinggi lain seperti video klip,dan ada juga menggunakan video XXX untuk menarik view.Sekiranya video kita sukar mendapat view,Kita boleh membeli view dari beberapa laman web,adalah penting untuk mendapat view yang tinggi bagi memastikan video kita mendapat tempat di enjin carian Youtube seterusnya menghasilkan pendapatan.Bagi video yang baru mungkin sukar mendapat organic view dan dengan membeli view ianya dapat meningkatkan fake view dan organic view.Untuk menjana wang di Youtube kita perlu mengetahui carian-carian popular di Youtube,macamana mencari movie terbaik tanpa perlu create movie sendiri,bagaimana untuk letak description supaya orang tertarik klik link kita,bagaimana untuk meningkatkan view tanpa perlu membeli view,produk-produk mudah dijual melalui Youtube dan lain-lain.


Auto Generated Post

5 comments:

Ruvist said...

Good tips.mari cari duit sama sama.

joee said...

youtube telah jadi sumber promosi bisnes baru..nanti semua company akan promote video ttg company diorang di youtube...so masa tu sesape takde video di youtbe kire tertinggal la...

Jalee said...

hahaha youtube betul2 power..mana nak dapat movie xdak copiraik

ediemv said...

boleh la kalau nak bantu-membantu...
aku pon baru je nak jinak-jinak ni...
harap respon yg support..

miekamaysara ben said...

Thanks for share